En de winnaar is …

Donderdag 23 juni is tijdens een feestelijk prijsuitreiking in de raadzaal van het gemeentehuis de eerste De Bazelprijs Gooise Meren uitgereikt. VOCUS Architecten nam voor het ontwerp van De Tinfabriek in Naarden de plaquette in ontvangst uit handen van wethouder Geert-Jan Hendriks. Eervolle vermeldingen waren er voor Bensdorp en de woning met tuinpaviljoen aan de Graaf Wichmanlaan nummer 30.

Vakprijs

De vakkundige jury, bestaande uit Willemien van Duin (architectuur), Michiel Haas (duurzaamheid), Jorn Copijn (landschapsarchitectuur) en Ben Ewals (stedenbouw) koos unaniem voor De Tinfabriek. Uit het juryrapport: ”Een overtuigende eerste prijs voor dit geslaagde project waarin duurzaamheid, creatieve soberheid en een gebouw dat een zakelijke en maatschappelijke functie heeft gekregen, samenkomen. Een opdrachtgever met visie en lef heeft hier een architect met de nodige kunde getroffen, waardoor er een prachtig resultaat is ontstaan. Om zo’n oud industrieel project ook nog energieneutraal te maken, is vooruitlopen op een taak van de toekomst.”

De Tinfabriek:

Eervolle vermeldingen

De vakprijs kent ook nog twee eervolle vermeldingen. Een eervolle vermelding is voor de transformatie van de Bensdorp. De jury schrijft o.a. in haar rapport: “De architect is erin geslaagd op een inspirerende wijze het industriële karakter van het oude Bensdorp op een eigentijdse wijze in de nieuwbouw vorm te geven. De voormalige chocoladefabriek, jarenlang prominent aanwezig langs het spoor en toch ook verborgen voor de Bussumse gemeenschap, is eindelijk ontgonnen en hoe! Het complex is van een introvert grootschalig industriecomplex een extravert en aantrekkelijk element in het stedelijk weefsel geworden.”

Bensdorp:

Ook Graaf Wichmanlaan nummer 30 kreeg een eervolle vermelding. De jury zegt hierover: ”Opvallend is ook hier de samenwerking tussen opdrachtgever, architect en landschapsarchitect. Hierdoor is men erin geslaagd het bestaande pand uit 1890 door middel van een nauwkeurig gedetailleerde aanbouw met terras te verbinden met de tuin. Er is recht gedaan aan het bestaande en het nieuwe heeft zijn eigen kenmerkende handschrift gekregen.”

Graaf Wichmanlaan 30:

Publieksprijs

Door het publiek was in grote getale gestemd voor de Publieksprijs. Via de website debazelprijs.nl werden maar liefst 837 stemmen uitgebracht. Burgemeester Han ter Heegde reikte de plaquette van de Publieksprijs online uit aan LEVS Architecten voor de transformatie van de voormalige cacaofabriek Bensdorp.

De Bazelprijs Gooise Meren

De Bazelprijs wil door het uitreiken van een tweejaarlijkse publieks- en vakprijs een bijdrage leveren aan de kwaliteit van de leefbaarheid van buurten en wijken in Gooise Meren. De aftrap is gedaan. Het is uitkijken naar de volgende editie!

Foto door: Roos Aldershoff

Bekijk ook

Jury bezoekt genomineerde projecten 2024

Jury bezoekt genomineerde projecten 2024

Jury bezoekt genomineerde projectenTussen de regenbuien door is de jury - bestaande uit Marlies van Diest, Willemien van Duin, Ben Ewals en Michiel Haas onder aanvoering van voorzitter Hans Zonneveld - op pad geweest om alle genomineerde ontwerpen te bezoeken, te...

Lees meer
Prijsuitreiking 2022

Prijsuitreiking 2022

Prijsuitreiking op 23 juniOp initiatief van Hans Zonneveld (oud-wethouder van de gemeente Bussum) is de Stichting De Bazelprijs Gooise Meren in het leven geroepen. Het initiatief betreft een voortzetting van de Bussumse Ruimtelijke Kwaliteitsprijs in de gefuseerde...

Lees meer